kehidupan aku~

Bulan Ramadhan yang lepas aku selalu demam-demam,kalau jumpe doktor,doktor said"sakit ape?"
biasalah doktorkan,sebelum kite tanye dia,dia tanye kite dulu.Dah banyak kali aku pergy klinik,tapi macam biasalah check-check pastu bagi ubat.Tu sajelah yang selalu terjadi kalau pergy klinik.


3 hari kemudian,badan aku semakin lemah dan muka aku tak bermaya sangat sampai nak jalan pon tak larat dah,lagilah kalau aku naik tangga,lepas naik tangga mesti ada kawan-kawan aku tegur,he said"pucatnye muka,tak sihat ke?"aku jawab "taklah letih jew" diaorang pelik tengok aku semakin hari semakin lemah,biasanye aku lah orang yang paling banyak cakap,sekarang ni dah jadi budak nerd pulak.Masuk kelas senyap je,tak cakap ape-ape.

Beberapa hari kemudian,bulan ramadhan dah pon bertukar bulan syawal.aku macam mane?macam biaselah lemah.muka aku pucat dan cengkung.adik-beradik aku yang cakap.aku tengoklah gambar aku tu,dah macam hantu.hantu?taklah teruk macam tu.aku manusia lagi laa.Orang lain gembira-gembira hari raya,aku sedih,muram like orang yang dah takde tenaga sangat dah.aku penat sangat dah,ntah kenape semakin hari semakin lemah aku.Rumah aku adelah buat "openhouse",selera aku memang low sangat sampai dah tahap taknak isi papew pon dalam perut ni.Time orang makan-makan,aku termenung dan berehat je sorang-sorang.
Kepala aku dah mula rase pening-pening time tu,aku ape lagi cepat-cepat masuk bilik ummiabah aku nak rehatkan diri dan tidur..bilik aku??bilik aku mase tu dah macam bilik sewa orang dah,keluar masuk -keluar masuk,almaklumlah rumah aku bukan banyak sangat bilik habis sikit 5 je pon.

Habis suntuk terlena,kepala aku rase berat tak boleh nak bangun,dengan tekad aku yang nak bangun tu.
akhirnya boleh juga bangun maybe kalau aku bangun selera makan aku datang balik.Tapi apekan daya sama juga.sanak saudara aku pelik tengok muka aku yang semakin pucat tu.mak saudara aku cakap "muka iefa pucatlah" aku senyap je.habis orang bercakap pasal aku mase tu.Nak tahu tak abang aku cakap ape?,he said "ade orang antar saka kot kat iefa,tu pasal lemah je" mulut setahun tak bayar insurance.aku seram sejuk je bile dengar ayat dia tu.takot jugak aku kalau betol.hmm.lupekan~

Beberapa minggu kemudian,ummi aku nak pergy pasar with jiran aku,alang-alang nak pergi tu ummi aku pon ajak aku sekali pergy klinik.sampai klinik aku jumpe doktor,lepas doktor check aku.doktor cakap kemungkinan aku ni menghidap"SAKIT JANTUNG"aku terkaku sendirinya seperti anak patung .terkejut sangat sampai aku rase nak pitam dan nangis je mase tu tapi nasib baiklah doktor tenangkan aku dengan ayat yang mula dia cakap tadi"kemungkinan"aku just berserah kepada ALLAH dan bersabar.Doktor suruh aku pergi "hospital speacialist"for information yang selanjutnya.sampai dirumah kakak aku tanye"doktor cakap ape??"aku terdiam dulu dan akhirnya aku bersuara'kakak!!kemungkinan iefa sakit jantung 'sambil menitiskan air mata tanda kesedihan penyakit yang belum pasti..kakak aku cuma terdiam dan cuma menunjukkan reaksi yang sedih.


Sebulan pon dah berlalu,aku pergi hospital jumpe doktor pakar,lepas name aku dipanggil aku dan ummi aku terus masuk.doktor pakar yang aku jumpe tu name dia "dc Farid".doktor tanye"bile sakit ni?".ummi aku jawab"bulan puase."doctor"ouwh~dah lamelah ni".lepas habis perbualan antara ummi aku and doktor..doktor farid terus membuat panggilan kepada doktor sorang lagi.lepas siap,doktor suruh aku tunggu diluar lepas tu pergi ambil darah sekejap."AUUUSHH"sakit kena cucut.siap kena cucut,nurse suruh aku naik wheelchair dan terus bawak aku sampai bilik bedah siasat kes sebenar penyakit aku ni.doktor pon suruh aku tengok di machine yang doktor check tadi lah.aku tengok ada dalam anggota jantung aku terbuke dan macam-macam warna darah yang masuk,doktor cakap 1 injap jantung aku bocor dan tak boleh digunakan lagi kerana jangkitan kuman.aku time tu dah mule nak menangis tapi belum sempat aku menangis air mata ummi aku pon dah jatuh menangisi aku dulu.sebuah air mata kesedihan seorang ibu yang dapat tahu penyakit anaknya yang kronik.aku sedih sangat tengok ummi aku dan tentang penyakit aku tapi hanya Allah je yang tahu betapa sedihnya hati aku mase tu.doktor cakap "jangan fikirkan sekolah lagi fikirkan kesihatan dulu"aku cume menjawab dengan 2 anggukkan tandanye faham.









~mahu cerita selanjutnye tunggu episod yang akan datang~BERSAMBUNG#

terima kasih kerana anda sudi baca :)

3 comments:

  1. trime kasih kak coz abik berat~
    insyaAllah,kak doakn iefa ea~:)

    ReplyDelete
  2. Hi! 안녕하세요~~! please do visit our blog! we sell
    purely handmade products such as pouch,
    earrings, cards, hp strap, cute items!
    쇼핑하시면 더 감사합니다~~^^
    http://twinscraftlife.blogspot.com

    http://thesoaplicious.blogspot.com

    ReplyDelete